vrijdag 12 juni 2009

Update





Heb hier van alles om handen overdag. Overdag nu naar de Primary School want er zijn examens op de Highschool. Heb al diverse lessen gegeven in de hoogste klassen, vergelijkingen en breuken. Ik kan nog gewoon vertrouwen op mijn ervaring en ook het niveau van de Highschool kan ik zo uit de mouw schudden, lekker toch! Er lopen een kleine duizend leerlingen rond op de Primary, zitten in allerlei hokken of zelfs containers!!
De gebouwen zijn tot op de draad versleten. Ook het materiaal. Op de schoolborden schrijf je tussen gedeelten waarop geen krijt meer houvast heeft. Overal zitten gaten, in de vloer, in de ramen. De school is gebouwd op een heuvel, je breekt je nek indien je van de ene naar de andere kant loopt, vooral als het nat is. Tijdens de lessen wordt er plotseling eten aangereikt vanuit het raam, iedereen een bord en ze doen zich tegoed aan een soort opgewarmde maismaaltijd. Tijdens de vakanties waarschijnlijk niets!!

Alleen de avonden kunnen lang zijn, omdat het niet veilig is op straat en het is donker van 18.00 tot 07.00 uur. Elke dag om 16.00 uur doen we ook nog huiswerkklas, waarop ik twee meisjes begeleid met wiskunde, van vier tot zes. Dit is midden in de township die officieel township Mandela Park heet. Je ziet er van alles, gisteren liep ik naar boven en zag twee vrouwen zeven schapekoppen roosteren en daarstraks zaten een paar vrouwen snoep te verkopen aan schoolkinderen. Een van hen zat de knabbelen op de drie tenen van een kippepoot!!!

A.s. zaterdag gaan we naar een rugby-match, een team van beste UK-players tegen een lokaal team uit Kaapstad ter voorbereiding op een groot toernooi dat hier volgende week begint. Lijkt me leuk.

En misschien huur ik een auto om via de andere kant van het schiereiland naar het uiterste puntje te rijden, het schijnt daar mooi te zijn.

Wat ook apart is dat de zon hier anders overkomt: bij ons komt hij op in het oosten, draait via zuid naar west. Hier komt hij ook op in het oosten, maar draait via noord naar het westen.

Afhankelijk van de aktiviteiten in het weekeinde zal het volgende bericht niet voor maamdag zijn.

Groetjes aan iedereen die intensief meeleeft en ook aan de anderen. Nog een verzoek: zou je reacties willen ondertekenen, want vaak wordt het aangegeven als anoniem. Alleen aan de tekst maak ik dan op wie er geschreven heeft.

1 opmerking:

  1. Hoi Jos ,
    Van Marijan jouw site doorgekregen. Leuk om je op die manier een beetje te volgen ziet er fantastisch uit!! fijn dat het goed gaat met je!
    Voel na je verhaal te lezen toch wel weer enigzins een reis-kriebeltje ontstaan! Heerlijk! Super foto's ook! Geniet van de natuur, de mensen en de avonturen en niet te vergeten je leerlingen,want daar sta je toch voor, niet!!.
    Vandaag samen met Marijan gezongen op de Haagse markt.Het was een goed optreden.Helaas waren de weergoden ons minder gezind. Het water kwam bij bakken uit de hemel. Dus ... hebben we binnen moeten zingen en dat is qua sfeer echt anders.
    Jos geniet van deze geweldige ervaringen, maar het is wel ietsje jaloersmakend! Wij zwoegen nog even door ...., maar het wordt zomer en dat scheelt....
    Wij doen ook ons best hier, en gaan over 3 weken even op vakantie om dan 31 juli thuis te zijn om onze bram op te halen van Brussel airport, hij is dan na een half jaar weg geweest (Zuid-Amerika). Jij landt die dag als ik goed geinformeerd ben op schiphol.
    Maar tot die tijd .....TAKE CARE....
    Een lieve groet, Thea

    BeantwoordenVerwijderen